Strabunica, 90 ani, inapoi pe motocicleta

Barbara Morris, din Wigan, UK, a avut o mare surpriza la aniversarea a 90 ani. Membrii Widow Sons Masonic Bikers Association s-au prezentat la casa de batrani unde locuieste acum s-o ia la o tura ca pasager pe un Harley condus chiar de fiul sau. Barabara era un rider avid in anii 50 pe micul ei Royal Enfield 350 si a reusit sa transmita pasiunea mai departe, toti fiii si nepotii ei fiind motociclisti. La un moment dat si-a propus sa urce pe un muscle bike american, daca ajunge la 90 ani. Zis si facutColoana de 14 motociclete s-a deplasat, cu Barbara pasager pe Harley-ul lui Martin Morris pe o distanta de peste 10 kilometri, de la Ambleside Bank Care Home in Ince, Wigan, pana la restaurantul White Lion din Wrightington pentru o masa festiva. “M-am simtit ca la 21 ani din nou”, a declarat Barbara.

3 motociclisti inarmati jefuiesc un magazin Bulgari din Paris, Place Vendome

Fara a relua polemici haiducesti, operatiunea pare (ca destule altele anterioare), bine pregătită, dar si bine executata (spre deosebire de majoritatea celorlalte), cumva deja incepi sa intelegi ca aripa tanara de la Pink Panthers (de exemplu) isi asuma dezinvolt un nou modus operandi, firesc in lantul evolutiei infractionale.

Standard operating procedure, 2 motociclete negre, totul calculat la milimetru. 3 insi pe 2 moto, pentru ca singurul pasager debarca primul (si incaleca ultimul) pentru securizarea zonei cu o arma semiautomata. Sub 2 minute timp executare, deja nici nu mai are rost sa te intrebi cine a fost. Acum 2 ani, un jaf in aceeasi locatie , cu paguba de 10 milioane euro, a sfarsit foarte rapid, dupa o scurta urmarire de nici 2 kilometri cu politia pe strazile pariziene, infractorii fiind imobilizati. De data asta, nu a fost cazul. S-au dus.

Oameni si istorie: Yoji Hamawaki

Vorbim despre omul care a adus Kawasaki in SUA, ceea n-ar fi per se o mare performanta, doar ca modul in care Yoji a facut-o a schimbat substantial evolutia motociclismului pe planeta. Totul a inceput in 1966, cand Hamawaki, impreuna cu Alan Masek a pus bazele American Kawasaki Motors Corporation. Ei au simtit ca au nevoie de o intelegere profunda a pietei americane, care inca nu uitase al doilea razboi mondial, pentru a face performanta. Si au reusit din prima, cu Kawasaki H1 in 1969 (nota personala, prima motocicleta de care inca imi e frica), apoi cu Kawasaki Z1 900 in 1973, nickname New York Steak (nota personala, a doua motocicleta de care inca imi e frica). America, intre Omaha Beach si Vietnam era insetata de performanta pura si adrenalina, iar Kawasaki a stiut sa livreze ce era nevoie, cand era nevoie. Concurenta a trebuit sa lupte aproape 2 decenii sa egaleze asta….. E o moda sa fabrici peste hotare acum, doar ca prima uzina Kawasaki din Statele Unite a fost construita in 1974, in Lincoln, Nebraska. Tot de atunci dateaza sloganul “Let The Good Times Roll.”.

Yogi Hamawaki a parasit aceasta lume pe 18 aprilie 2023. De la Kawasaki a plecat in 1978, ulterior devenind preşedintele BMW Japan. Un vizionar orientat spre performanta prin asimilare, personaj din ce in ce mai rar in industrie. RIP!

CFMoto vrea in liga mare

Chinezii patenteaza o furca tip BMW Duolever, pregatind, probabil, ceea ce considera ei ca va fi inceputul asaltului final asupra pietei mondiale: scoaterea modelului 1250TR-G, cel mai mare al lor, din China. Au jucat bine, vanzand acel 1,279cmc V-twin de 140 CP doar in tara natala, si joaca, din nou safe, incercand sa imite BMW, nu pentru ca ar fi vreo inovatie, ci pentru ca asa trebuie. Probabil ca propulsorul imprumutat de la KTM dar modificat cu obstinatie de chinezi s-a dovedit fiabil pe piata de teste, China, doar ca trebuie acompaniat de diverse alte “must have” ca sa poata fi vandut eficient clientului capitalist. Ar trebui sa le iasa, daca stam sa analizam succesul modelului de 800 cmc pe cam toate pietele. Oricum fara casti Schubert rebranduite, geci, cizme, ceasuri, portofele, umbrele, va fi greu sa se bata cu BMW, ceea ce, de fapt, ar putea suna chiar trist pentru orice producator european, care a ales sa fabrice ieftin in loc sa inoveze, si noi stim deja ca se aplica la absolut toti….

Suzuki pregateste un triciclu

Un patent recent al japonezilor arata ca au de gand sa intre pe piata scuterelor cu 3 roti “inclinabile”, dominata de ani de Piaggio MP3, dar care nu troneaza fara concurenta, Yamaha Tricity rasuflandu-i deja in ceafa. Doar ca Suzuki propune o alta abordare, de genul cart. Din schite se observa un concept low cost, cu un motor monocilindru de scuter si frana spate pe tambur. “Inovatia” ar consta in pozitia rider-ului, care sta pe un scaun deasupra rezervorului si e protejat de bare ale sasiului. Avantajul imediat ar fi ca ai un centru de greutate mult mai jos, deci stabilitatea e demna de un vehicul de curse (deja cativa s-au grabit sa calculeze cum ar fi sa schimbe motorul cu unul de GSX-R). Costul de productie, de asemenea, ar trebui sa bata concurenta. Dar cam atat la avantaje

Cat despre dezavantaje, cel mai evident este lipsa unui loc pentru pasager. Patentul Suzuki e un monopost si atat. Un alt dezavantaj absolut descurajator e acela ca vei fi obligat sa conduci (are ghidon, nu volan), cu ochii la nivelul prezoanelor rotilor SUV-urilor. Fara indoiala ca Suzuki vaneaza clientii carora le e frica sa mearga pe doua roti, si care, si mai mult, considera MP3 si Tricity “prea motociclete”. Care clienti insa nu e clar cum se vor simti ruland PE SUB oglinzile masinilor din trafic…

Kazahstan iese din carti

Etapa de MotoGP de anul acesta din Kazahstan, care trebuia sa aiba loc pe Sokol International Racetrack in 7-9 iunie, a fost anulata si nu va fi inlocuita cu o alta, scurtand calendarul competitional la 20 curse. Motiv: *global operational challenges”. No comment.

Kawasaki lucreaza la o frana de motor magnetica

Sistemul isi propune sa diminueze cazurile in care “pierzi fata”. Franarea in curba, se stie, pune presiune pe suspensie, astfel incat anvelopa- mai ales cea de pe fata – capata aderenta sporita. Insa vine si momentul cand trebuie sa dai drumul la frana si, in unele cazuri, poti pierde brusc aderenta. Sistemul la care lucreaza Kawasaki foloseste o frana magnetica in zona pinionului de atac, mentinand in acest mod tensiune pe lant si pe suspensii, deci aderenta superioara chiar daca ai eliberat frana. Probabil inventia ar da rezultate maxime combinata cu sistemul de cruise control, din ce in ce mai raspandit pe motocicletele contemporane.